loggo_lindyoga150719_NYphone

Känslor - kan du förhålla dig till dem?

Tänk att du är värd under en mycket speciell middag. Det är en mörk men mycket vacker  höstkväll. Månen lyser klart. Du har fått en idé om att bjuda in en rad totalt olika gäster för att göra något annorlunda för en gång skull. Vilka intressanta diskussioner kommer uppstå undrar du? Lite nervös är du. Tänk om folket skulle börja tjafsa, skapa konflikter och kanske till och med bråka med varandra. Nu är det skötsamma människor som respekterar sig själva. Klockan är slagen och första gästerna anländer.
Det är Olle Oro och hans fru Ärna Ängslig. De har oroat sig hela dagen för att det skulle vara för hård trafik och vill alltid vara ute i god tid. Det får en fördrink och sätter sig i soffan medan de tittar lite oroligt omkring sig. Då knackar det på dörren igen och där står Tor Tillit och ler som om han redan sett efterrätten. Han har tagit bussen in till stan trots att han bor inne i urskogen. Han uppskattar äventyr och tycker resan är själva målet. Han sätter sig mittemellan Herr och Fru Oro och Ängslan vilket ingen verkar ha något emot. Strax efter bankar det hårt på dörren och innan jag hinner öppna flyger dörren upp av inte minst Iller Ilska. Han har blivit stoppad av polisen på vägen hit och fått betala böter eftersom han kört lite för fort i sin iver att komma fram. På parkeringen lyckades han även tappa sin telefon i backen så att skärmen sprack och grymtar nu högt i hallen över sina bedrövelser. Herr och Fru Oro och Ängslig stelnar till och drar upp öronen till axlarna. Tor Tillit sitter kvar lugnt och ber Iller Ilska att sätta sig i fåtöljen. Iller Ilska är fortfarande mycket upprörd och går fram och tillbaka i rummet. Bara en sekund senare dyker de tre små grisarna Tro, Hopp och Kärlek upp när Iller Ilska grymtar som mest. Det står i dörröppningen och strålar arm i arm och lyckas få Ilskan att dämpa sig betydligt. Stämningen blir mer och mer harmonisk när de tre grisarna spridit ut sig i huset. Den mustiga höstgrytan står och puttrar och sprider sin doft från köket. Gästerna börjar bli hungriga och du förbereder dem på att sätta sig till bords. Ni väntar in de sista gästerna som är på ingång. Roffe Rädsla har köpt en vacker bukett röda rosor. Han ogillar mörker och har fortfarande en känsla av att vara förföljd från bilen till huset. Han andas för snabbt för sitt eget bästa. Du tackar för rosorna och placerar dem på det vackert uppdukade bordet i varma höstfärger och med brinnande kandelabrar. Sola Sorg ringer och berättar att hennes katt inte hittat hem och kommer bli försenad. Vi får börja utan henne. Precis när vinflaskan korkas upp hörs sång och skratt och dörren öppnas på nytt och in kommer Le Lycka, Gusten Glädje och Roa Lugn. De tre höjer stämningen betydligt. Nu sätter sig alla till bords. Du höjer ditt glas och välkomnar alla med dina varma ögon och mjuka leende. Du ser dem alla i ögonen en i taget och det uppskattar dig för det. Ögonkontakten och stämningen gör att du känner harmoni och en frid i bröstet. Det här kommer att bli en riktigt trevlig middag och ni börjar äta.
 
Tänk om vi kunde sätta ord på våra känslor, likt etiketter på syltburkar. Tänk om vi kunde bli bättre på att inte identifiera oss med våra känslor. Vi är inte våra känslor. Känslor kommer och går precis som årstiderna. Om jag intalar mig själv att jag ÄR arg, eller dum eller rädd finns det risk för att vi börjar tro på det. Hur roligt är det att gå runt och vara en arg, dum eller rädd syltburk? Nej, lova mig en sak. Sätt ord eller namn på dina känslor. Nästa gång du känner ilska, förtvivlan, irritation eller oro så säg till dig själv;
 
-       Jaha, nu har ilska kommit på besök, vad kan jag lära mig av det.

Vi lär så länge vi lever. Så njut av dina framsteg och lärdomar och dela dem gärna med andra. 

HAPPINESS & UNDERSTANDING

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln