loggo_lindyoga150719_NYphone

blir du glad av tårta ?

Vad är sann lycka egentligen? Är det att längta efter presenter? Köpa den där väskan som du så länge velat ha? Väntan på att jultomten ska komma? Att flytta från lägenhet till hus? Eller bli av med en bråkig granne? Tja, vem vet. Imorgon är det min födelsedag och nog längtar jag efter den men jag tror nog jag skulle kunna klara mig bra ändå om den inte kom. Det finns ju fortfarande 364 dagar kvar att fira att jag föddes och lever. Jag vill vara glad ändå. Solen skiner ändå oberoende vilken dag det är. Här inne. Emellanåt blir jag sugen på tårta eller en chokladbit eller god bit mat. Jag kommer på mig själv att lyckan ligger inte i erövringen av det kroppen längtar efter. Lyckan ligger i längtan, i förnimmelsen. En fin känsla.
 
Vi har en förmåga att identifiera oss med materia och blir olyckliga om vi inte får det vi tror oss behöva. Efter en födelsedagsfest eller en lång julafton kommer känslan av tomhet smygande som ett brev på posten. Tillståndet av ofullständighet, som om det är något som fattas oss. Känslan gör oss ensamma, frånvarande och olyckliga.
 
Känner du igen dig ? Åh en kopp kaffe, det vill jag ha. När tanken på kaffe eller något annat som vi tycker mycket om så tenderar vi att tänka på det hela tiden. Tanken vandrar iväg medan kroppen sitter kvar. Vi är inte nöjda förrän vi håller en kopp i handen. Då kanske vi lugnat vårt system litegrand. Kaffet är lösningen på vår lycka, tänker vi. Kollegorna runt bordet samtycker tyst. Ah, vad gott! När kaffet är uppdrucket och rasten är slut dröjer det inte lång tid förrän vi börja tänka på lunchen. Har du låda med dig idag? Eller ska vi gå ut? Vi hjälper varandra att finna lyckan utanför oss själva. Ah, ska bara jobba lite till. Hela tiden på väg. Aldrig tid att känna efter och vara helt nöjda i nuet precis så som det är. Människan är aldrig nöjd. Förmodligen är det hennes största drivkraft. I Nepal under Vipassana – kursen, fick jag lära mig att meditera på ”no more cravings, no more aversions”. Inga mer önskningar eller motviljor. Det gör dig lycklig, sa Goenka, gurun. När jag mediterade häromdagen gick jag in med intentionen att inte kräva något alls eller tycka något var motbjudande. Jag försökte gå in med en avslappnad attityd och på fokus att acceptera det som är. Plötsligt kommer jag på mig själv sitta och be om en massa saker. Lite mer styrka i ryggen tack, lite mer koncentration, tack, mera uppdrag i jobbet, mer pengar på kontot, bättre matvanor, mindre begär efter choklad, mindre smärta i höfterna. När jag upptäcker dessa tankar, brister jag nästan ut i ett högt skratt. Hahaha, här sitter jag och tror att jag är så bra på att meditera och så är verkligheten den att jag kräver saker hela tiden, ögonblick efter ögonblick, så intressant! Missförstå mig rätt. Klart att vi får ha önskemål men vi måste kunna förhålla oss till dem på ett sunt sätt.
 
Slutligen är det nog en fullständig sinnesro vi söker, att få slut på apan som babblar. Ja, men om vi inte ens märker att den babblar då? Ja, då får vi bara helt enkelt börja spana in vårt eget andetag. Hur det rör sig, när det kommer och när det går, hur det låter. Kanske fokusera enbart runt dina näsvingar en liten stund och vara extra uppmärksam när sinnet vandrar iväg. Rätt som det är mellan det första och andra andetaget kommer du att märka att du har börjat att tänka på vad du ska äta till lunch, vilken mat du gillar bäst, eller vad du ska göra till helgen, eller kanske finns det någon spännande resa att boka. Eller så dyker tankar om tvätt och tvättid upp, småbarnen som måste förbli friska, eller sambon som borde fatta att ”husgörat” inte sköter sig själv. OOOPS! Hände allt det där bara mellan det första och andra andetag? Ja, vår egen h-disk jobbar på för fullt, den är van att göra det. Oj, vad händer om jag slutar tänka, då blir jag kanske knäpp eller tom i huvudet? Ja, tom i huvudet är väl inte fel, men du behöver inte vara rädd att det ska hända så länge du lever så tänker du. Grattis! VI är byggda på det sättet. Meditation och medveten närvaro hjälper oss att förhålla oss till det myller av tankar som omger oss dagligen. Meditation funkar när vi kan hitta distans till oss själva. Vi kan upptäcka att vi inte är våra tankar. Det är stort. Vi kan upptäcka att vi kan välja vad vi tänker. Vi har ett val. Alltid. Jesus hade också ett val. Han hängde sig på ett kors för vår skull. Han tänkte inte så mycket, han handlade utifrån hjärtat och det gjorde han bra. Han hade fattat. Det är stort. Vi glömmer lätt viktiga saker eftersom vi är upptagna med att tänka på så mycket oviktiga saker. De oviktiga sakerna är ofta påhittade av oss själva. Finns ingen oro. Det mesta löser sig riktigt bra. Går du däremot att tänker att det inte kommer gå bra, ja då kommer det nog inte att göra det. Så min vän, vet du vad du tänker på? Vet du vad du längtar efter på riktigt? Tårta? Bra val. Men se till att vara lika glad innan biten som efter den. Det kallas för att ha ett stabilt psyke. Och vem vill inte ha det, i en tid som denna?
 
Vill du testa att meditera ? Välkommen på kurs fyra söndagar från 1 okt 17.00-18.00 på Naturrum i Varberg. Anmäl till therese@lindyoga.se

HAPPINESS & UNDERSTANDING
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln