loggo_lindyoga150719_NYphone

är världen svart eller vit, vad ser du?

Det är så lätt att generalisera och förenkla för att förstå och nödvändigt.
Vi bär alla runt på våra egna sanningar och varandras sanningar.
 
Den lilla pojken på lekplatsen säger; Ja, så är det för det har mamma sagt. Pojken kommer hem från skolan och har lärt sig något nytt; Ja, så är det för det har fröken sagt. Pojken blir stor, snackar med sina vänner efter jobbet; Ja, så är det, det har chefen sagt. Livet fortsätter vi lär oss hela tiden och vi väljer vad vi vill tro på. Kanske en vacker dag kommer vi på att många av de sanningar som vi gått och burit runt på egentligen inte är sanna, vi bara tror de för att vi lever dem som att de vore det. För en stund blir vi missmodiga men inser senare. Aha, en nyckel. Kan jag slänga, släppa och göra en ny sanning. En sanning som blir min egen. Vi måste välja för att överleva. Vilken är din sanning? Varför arbetar du med det du gör? Det kan vara en vettig fråga att ställa sig emellanåt. Vi har ett val. Vad är det jag ser, är det svart eller vitt? Är världen svart eller vit eller både och, det är frågan? En helt logisk fråga i min värld. Vi måste skilja på saker och ting för att kunna förstå. Lägga till eller dra ifrån, separera ett du från ett jag, förenkla för oss själva och inse att det finns så mycket mer att begripa. I en värld som snurrar allt snabbare behöver vi reflektera över vad det är vi går runt och tror på.
 
I ordspråksboken 3:5 står det; Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd.
 
Äsch, skitsnack, tänker du ? Vad ska jag då lyssna till om inte mitt förstånd? Här finns en risk att bli lite smågalen. Och det är inte farligt för en liten stund men vi måsta släppa taget om tankarna och spelet som pågår och kanske börja lyssna på hjärtats inre röst. Där finns visdom och kraft. Mästaren har tänkt på det också.
 
Förra veckan besökte jag en fascinerande plats i de halländska bokskogarna "Bexells talande stenar". En man som levde före sin tid rättare sagt 1831- 1900. Idag är han ihågkommen mest för sitt verk att ha låtit ordspråk ristats in på stora stenar mitt i skogen. Jag tyckte att idén var genialisk och platsen gjorde intryck på mig. Vid en av stenarna stannade jag till lite längre och begrundade orden. Det stod;
 
Den mest bildade är icke den som besitter de flesta kunskaper utan den som har de minsta fel.
 

De fick mig att tänka på att ibland förlitar vi oss så på vår intelligens eller snarare på avsaknaden av den och tror att vi inte vet, eller inte kan. Med konsekvensen att vi lever en sanning om att jag inte vet tillräckligt för att yttra mig. Traditionen säger att Bexells hjärta klappade för människor som satt fast i det mörka, i det svarta. Därför lät han två försupna stenhuggare rista in ordspråken för att avhålla dem från sitt drickande. Det förekommer en hel del stavfel i ordspråken men om det beror på Bexell eller på stenhuggarna vet ingen. Troligtvis lutar det åt stenhuggarna. Och spelar det någon roll tänker jag. Det är vackert. Handlingen är den som bör räknas. Ett fel här eller där. Nutidsmänniskan förstår budskapet och det betyder allt. Rätt eller fel. Svart eller vitt.Du väljer vad du ser. Ser du stavfel eller ser du budskap från en mästare. Ord utan tidsram. Naket och ärligt.
 
Dalai Lama blev tillfrågad av en journalist hur han såg på eländet i världen, katastroferna och terrorn runt omkring och han svarade;

- I don´t see it?

Min första tanke var, ignorerar han det mörka? Bryr han sig inte? Men efter ett tag  slog det mig att det är klart han gör men han väljer att inte se det. I hans värld är det mesta vitt för han vet att han har makten att fokusera på det som är gott, ljust och leder till lycka. Wow, vilken power!  
 
Jag tror att han mycket väl är medveten om den utveckling som sker runt omkring. Han är själv en kula av yin och yang, det är vi alla. Vi kan välja hur vi betraktar vår inre värld och det ger avtryck på den yttre världen.
 
Kanske är svaret enkelt, tänk inte utan bara gör, lev, var ett med din sanna källa. Så hämtar du kraft i en tid som är så mycket mer än bara svart eller vit.

HAPPINESS & UNDERSTANDING
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln