loggo_lindyoga150719_NYphone

du är orsaken till dina besvär och sjukdomar!

Ja, du läste rätt. Du är orsaken till din smärta, problem och lidande. Det kanske känns lite obekvämt i stunden att läsa det.
”Jag? Är jag orsaken... ? Skulle det vara mitt eget fel, att jag mår som jag mår?”
Ja, på sätt och vis. Det finns alltid en orsak och en verkan.
 
Nähä, tänker du, ”det kan inte ha med mig att göra”. ”Det beror inte på mig”. Det är skönare att skylla ifrån sig och hitta en orsak där ute. Läkarens fel, mina gener, min partner, min skolgång, mina kamrater som inte var några kamrater, min granne, jobbet, tiden. Det är lättare att hitta en orsak därute…
 
Människan gillar genvägar. Hon tror att hon kommer fortare fram då men hon lurar bara sig själv. Det finns inga genvägar.
 
Naturdoktorer rekommenderar oss att ändra våra kostvanor, kanske utesluta mjöl och mjölk och dricka mer vatten. Inte över en dag utan kanske under 1 – 3 månader.
”Nej, det orkar jag inte, så tråkigt. Man måste ju få leva också?”
Frågan är om det är roligare att gå med sjukdom och smärta?
 
Bränslet är viktigt. Du tankar inte din bil med 98 oktan bensin om den föredrar 95. Om du har gjort det, vet du att det blivit problem. Kroppen kan du däremot tanka med pizza, hamburgare, läsk, vin, och kilovis med godis och förväntar dig en kropp som är smärtfri, pigg, alert och stark. Vem försöker du lura? Om kroppen inte uppfyller dina förväntningar så slår du på den, ”Jäkla fot”, ”om bara ryggen inte gjorde så ont eller höften”. Suck!
Tankar är också bränsle och en avgörande orsak till att vi mår som vi mår.
Stackars lilla kropp. Den gör så gott den kan. Dock är kroppen så smart för om den inte får rätt näring säger den ifrån. ”NU får du ta och kamma dig och tagga ner lite”.
 
Ayur-veda, betyder livs-kunskap och anses vara ett av världens äldsta medicinska system. Ayurvedan ser den hela människan och inte bara en fot, en rygg eller ett hjärta.
Det gör att vi kan komma åt roten till problemet och bli botade för alltid. Västerländska mediciner botar oftast bara symtomet men grundorsaken finns kvar. ”Vi sopar skiten under mattan” och tror så länge vi inte ser smuts finns det inte. Inget ont om läkemedel. Det har räddat många liv, men vi behöver reflektera kring vad det gör med våra kroppar på sikt.
 
Jag tror det är fler och fler människor som mycket väl är medvetna om detta.
 
Kanske kommer det en läglig förkylning i semestertider, ett ovälkommet munsår eller någon annan inflammation i kroppen. "Ja ha, men jag kände det på mig", säger du. "Jag vet, jag har slarvat med både mat - och sovklockan, arbetat för hårt och inte tränat som jag borde".
Du är mycket väl medveten om att du bär ansvaret på ett eller annat sätt. Vi lever i ett stressat samhälle. Stressen tar kol på oss. Den äter upp oss utifrån och in och inifrån och ut. Frågar du en kvinna i Nepal om stress så ler hon och förstår säkert inte frågan. Hon fortsätter sin stilla lunk uppför berget med sina 20 kg blomkål på ryggen. Hon tar ett steg i taget. Hon har inte bråttom. Världen får vänta.
 
Du är lika klok som kvinnan i Nepal.
 
Tappa inte tillit till din klokskap. Den är guld värd.
 
Det jag vill säga är inte att du ska slå på dig själv, ännu hårdare. Nej, du ska faktiskt hylla att DU är orsaken. Det betyder nämligen att på andra sidan myntet är du källan till din egen hälsa, välmående, kraft, styrka och lycka.

Så jag ber dig att rotera ett varv. Ge dig själv en ny chans. När mår du som bäst? När är du lycklig? Hur känns det i kroppen? Kan du andas in och stanna kvar i den känslan? Kan du långsamt sänka dina axlar och mjukna i ditt ansikte. Du kan förändra ditt tillstånd här och nu. Jag vet att du inte kan ändra i det förflutna men du kan ta vara på ögonblicket. Du kan skapa en bro till mer hälsa och välbefinnande genom att släppa din oro i bröstet. Attrahera det goda livet. Det finns här för dig. Titta ut genom fönstret och häng med fågeln i sin flygtur. Känn doften av nybakat? Tillåt små, små spänningar att avlägsna sig.  Du är värd det bästa.

Michael Jackson visste vad han skrev när han sedan valde att sjunga högt;
 
If You Wanna Make The
World A Better Place.
Take A Look At Yourself, And
Then Make A Change.

 
Tack för att du tog dig tid att läsa dessa rader. Det gör mig glader :)
 
Happiness & Understanding
 
Läs gärna ”Yoga är min terapi av Janesh Vaidya” för mer kunskap om yoga och ayurveda.
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln